Jaterní dieta


Jaterní dieta spočívá především ve vynechání živočišných i rostlinných tuků. Nedoporučuje se jednotlivé pokrmy příliš kořenit, dále pak není vhodné do jídel přidávat bujón či jiné konzervanty, ale ani konzumovat nadýmavé potraviny, jakými je třeba květák a cibule. Důležitou roli hraje i způsob vaření, při potížích s játry se totiž doporučuje výhradně dušení či vaření. Smažení se naopak nedoporučuje vůbec. Jídlo je vhodné rozdělit do více menších porcí a konzumovat ho v pravidelných intervalech. Je rovněž třeba zcela vynechat alkohol.

Jaterní dieta obvykle trvá několik měsíců, protáhnout se však může i na půl roku. Ve vážnějších případech potřebují játra na regeneraci ještě více času.

Hlavní zásady jaterní diety

  • dbejte na přiměřený přísun kalorií, živin, minerálů a vitamínů
  • zaměřte se na pravidelné stravování
  • jezte malé porce několikrát denně
  • nepřejídejte se
  • nedržte hladovku
  • vyvarujte se přepalování tuků, grilování, smažení a pečení
  • omezte příjem tučných potravin a soli
  • vynechejte alkohol a cigarety

Co jíst při jaterní dietě

  • Libové maso a sladkovodní nebo mořské ryby - drůbeží, králík
  • Zelenina, která nenadýmá - cuketa, dýně, brambory, mrkev
  • Ovoce
  • Nízkotučné mléčné výrobky
  • Bylinky a koření - bazalka, petržel, majoránka, bobkový list, kopřiva, medvědí česnek, kardamom, kmín, zázvor, rozmarýn, heřmánek pravý
  • V malém množství rostlinné tuky - olivový olej

Co nejíst při jaterní dietě

  • Tučné mléčné výrobky - sýry, smetana
  • Tučné maso a ryby - sekaná, bůček, slanina
  • Vnitřnosti
  • Uzeniny
  • Čerstvé a kynuté pečivo
  • Tuky - sádlo
  • Sladkosti
  • Vejce
  • Ostré koření a bujóny
  • Potraviny s vysokým obsahem soli
  • Potraviny způsobující nadýmání - luštěniny, květák
  • Aromatická zelenina (například česnek, cibule, ředkvička)
  • Káva
  • Alkoholické nápoje

Vzorový jídelníček při jaterní dietě

Snídaně: Ovocný jogurt/ Tvaroh

Svačina: Čerstvý pomerančový džus/ Jablko

Oběd: Tvarohové knedlíky s meruňkami/ Dušené hovězí maso s mrkví a rýží

Svačina: Strouhaná mrkev s jablkem a citrónovou šťávou/hruška/banán

Večeře: Kuskus s krůtím masem a zeleninou/ Listové saláty s červenou řepou s kozím sýrem a celozrnný toast

Основные принципы печеночной диеты

  • соблюдайте адекватное потребление калорий, питательных веществ, минералов и витаминов
  • убедитесь, что вы получаете правильное количество белка
  • сосредоточьтесь на регулярном питании
  • кушайте небольшими порциями несколько раз в день
  • не переедайте
  • не голодайте
  • избегайте приготовления на гриле, жарки и выпечки
  • ограничьте потребление жирной пищи и соли
  • избегайте алкоголя и сигарет

Что можно кушать при диете для печени

  • Нежирное мясо и пресноводная или морская рыба - птица, кролик
  • Овощи, такие как кабачки, тыква, картофель, морковь
  • Фрукты
  • Нежирные молочные продукты
  • Травы и специи - базилик, петрушка, майоран, лавровый лист, крапива, черемша, кардамон, тмин, имбирь, розмарин, ромашка
  • Небольшое количество растительных жиров - оливковое масло

Примердневного рациона при диете для печени

Завтрак: фруктовый йогурт/ творог

Полдник: свежевыжатый апельсиновый сок/яблоко

Обед: Вареники из творога с абрикосами/ Тушеная говядина с морковью и рисом

Полдник: тертая морковь с яблоком и лимонным соком/груша/банан

Ужин: кускус с мясом индейки и овощами / салат из свеклы с козьим сыром и тостами из цельного зерна

All rights reserved. Medianna Clinic s.r.o
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma!