Jaterní dieta
Jaterní
dieta spočívá především ve vynechání živočišných i rostlinných tuků.
Nedoporučuje se jednotlivé pokrmy příliš kořenit, dále pak není vhodné do jídel
přidávat bujón či jiné konzervanty, ale ani konzumovat nadýmavé potraviny,
jakými je třeba květák a cibule. Důležitou roli hraje i způsob vaření, při
potížích s játry se totiž doporučuje výhradně dušení či vaření.
Smažení se naopak nedoporučuje vůbec. Jídlo je vhodné rozdělit do více menších
porcí a konzumovat ho v pravidelných intervalech. Je rovněž třeba zcela
vynechat alkohol.
Jaterní dieta obvykle trvá několik měsíců, protáhnout se však může i na půl roku. Ve vážnějších případech potřebují játra na regeneraci ještě více času.
Hlavní zásady jaterní diety
- dbejte na přiměřený přísun kalorií, živin, minerálů a vitamínů
- zaměřte se na pravidelné stravování
- jezte malé porce několikrát denně
- nepřejídejte se
- nedržte hladovku
- vyvarujte se přepalování tuků, grilování, smažení a pečení
- omezte příjem tučných potravin a soli
- vynechejte alkohol a cigarety
Co jíst při jaterní dietě
- Libové maso a sladkovodní nebo mořské ryby - drůbeží, králík
- Zelenina, která nenadýmá - cuketa, dýně, brambory, mrkev
- Ovoce
- Nízkotučné mléčné výrobky
- Bylinky a koření - bazalka, petržel, majoránka, bobkový list, kopřiva, medvědí česnek, kardamom, kmín, zázvor, rozmarýn, heřmánek pravý
- V malém množství rostlinné tuky - olivový olej
Co nejíst při jaterní dietě
- Tučné mléčné výrobky - sýry, smetana
- Tučné maso a ryby - sekaná, bůček, slanina
- Vnitřnosti
- Uzeniny
- Čerstvé a kynuté pečivo
- Tuky - sádlo
- Sladkosti
- Vejce
- Ostré koření a bujóny
- Potraviny s vysokým obsahem soli
- Potraviny způsobující nadýmání - luštěniny, květák
- Aromatická zelenina (například česnek, cibule, ředkvička)
- Káva
- Alkoholické nápoje
Vzorový jídelníček při jaterní dietě
Snídaně: Ovocný jogurt/ Tvaroh
Svačina: Čerstvý pomerančový džus/ Jablko
Oběd: Tvarohové knedlíky s meruňkami/ Dušené hovězí maso s mrkví a rýží
Svačina: Strouhaná mrkev s jablkem a citrónovou šťávou/hruška/banán
Večeře: Kuskus s krůtím masem a zeleninou/ Listové saláty s červenou řepou s kozím sýrem a celozrnný toast
Основные принципы печеночной диеты
- соблюдайте адекватное потребление калорий, питательных веществ, минералов и витаминов
- убедитесь, что вы получаете правильное количество белка
- сосредоточьтесь на регулярном питании
- кушайте небольшими порциями несколько раз в день
- не переедайте
- не голодайте
- избегайте приготовления на гриле, жарки и выпечки
- ограничьте потребление жирной пищи и соли
- избегайте алкоголя и сигарет
Что можно кушать при диете для печени
- Нежирное мясо и пресноводная или морская рыба - птица, кролик
- Овощи, такие как кабачки, тыква, картофель, морковь
- Фрукты
- Нежирные молочные продукты
- Травы и специи - базилик, петрушка, майоран, лавровый лист, крапива, черемша, кардамон, тмин, имбирь, розмарин, ромашка
- Небольшое количество растительных жиров - оливковое масло
Примердневного рациона при диете для печени
Завтрак: фруктовый йогурт/ творог
Полдник: свежевыжатый апельсиновый сок/яблоко
Обед: Вареники из творога с абрикосами/ Тушеная говядина с морковью и рисом
Полдник: тертая морковь с яблоком и лимонным соком/груша/банан
Ужин: кускус с мясом индейки и овощами / салат из свеклы с козьим сыром и тостами из цельного зерна